CrossFit is een trainingsmethode die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek in één combineert. Functionele bewegingen worden in hoge intensiteit snel uitgevoerd tijdens de training.

Deze manier van sporten is ontstaan door Greg Glassman en Lauren Jenai. Zij opende een gym en zette elke keer hun workouts online voor anderen om te leren. Deze workouts zijn al snel door mensen en organisaties zoals politie en militairen gebruikt voor hun trainingen.

Hoe ziet een typische workout bij Crossfit eruit

Allereerst begin je de training met een warming up, gevolgd om de technieken onder de knie te krijgen. Daarna heb je de WOD, ofwel Workout of the Day. Deze workout is vaak een een samenstelling van de geoefende technieken.

De voordelen van CrossFit

Wat voordelen heeft Crossfit voor jou als sporter en wat zijn nadelen? Wat doet een trainer tijdens de training om je fit te maken, maar ook verantwoord aan het werk te houden.

Crossfit is meer dan een soort fitness; het gaat veel verder dan spieropbouw en het verbranden van vet. Zo blijkt uit onderzoek blijkt dat mensen die meer buikspieren hebben minder vaak blessures oplopen.

Wat zijn de voordelen van Crossfit vs een normale sportschool of fitnesscentrum? Bij een normale sportschool of fitnesscentrum kan je alleen trainen op de apparaten en beperkt het aantal oefeningen dat je kan doen. Binnen CrossFit gebruik je vooral je eigen lichaam bij de oefeningen.

Wat moet je doen om te beginnen met Crossfit?

Wil je CrossFit ook doen? Wat moet je nog meer weten om te beginnen met deze training?

Denk je dat het voor jou moeilijk wordt? Geen nood, ook als je het nog nooit gedaan hebt kun je gewoon bij een beginners groep beginnen. Je voltooit alle oefeningen op eigen niveau en bij ieder training wordt er zeker gekeken hoe je beter kunt worden.

Wanneer je net begint met CrossFit adviseren we je in een (beginners)groep of met een goede coach te beginnen. Dit voorkomt het geval dat oefeningen incorrect uitgevoerd worden, wat de kans op blessures vermindert.